Pages

torstaina, tammikuuta 24, 2013

Runo- ja valokuvatorstai: kirjasto


Nuori tyttö lukee kirjaa
pussauskopissa.

Energiset pojat hakkaavat
punaista nyrkkeilysäkkiä.

Kuusi uutta miljoonakalaa ui
akvaariossa.

Kaksi pientä taaperoa juoksee
pehmeällä harmaalla kokolattiamatolla
nauraen ja kiljuen, rynnäten Pabloon
ja lopulta he hyppäävät säkkituoliin.

Vaihtuvaa taidetta seinillä,
Sulevi piileskelee
hyllyjen takana.

Runoilijavieras kertoo kirjastaan,
Kauko Röyhkä soittaa kitaraa,
paikalliset bändit esiintyvät, ja kaikki kehuvat akustiikkaa.

Joku istuu hakukoneen ääressä, toinen pelaa konsolipeliä.
Lehtisalissa istuu paikallinen taiteilija, juo kahvia
ja kirjoittaa jämäkän Facebook-statuksen läppärillään.

Ja kun aika mennä kotiin, lainataan mukaan muutama kirja.


*********************************

Runotorstaissa ja valokuvatorstaissa aiheena on kirjasto. Mistä muustakaan kirjoittaisin kuin meidän omasta uudesta Limingan kirjastosta, meidän kuntalaisten kakkoskodista tai yhteisestä olohuoneesta. Valokuva on avajaisista. Jos mietitte, että mikä on Pablo tai miksi Sulevi piileskelee, klikatkaa kirjaston linkkiä ja löytäkää vastaukset!

keskiviikkona, tammikuuta 23, 2013

Zenmestari ja runous (asiaa myös vihasta)

Kaisa pohtii runouttaan blogissaan ja sai minutkin pohtimaan. Minä sain eilen luettua zenmastari Thich Nhat Hanhin kirjan Viha - viisautta sen hallitsemiseen (Basam Books). Hyvä kirja.

Siinä yllättäen Hanh kertoi myös runoudesta sivuilla 189 -190. Tai mikäpä yllätys se olisi, kaikki liittyvät kaikkeen tässä elämässä... Nimittäin huomasin alkaessani kirjoittamaan tätä kirjoitusta, että gnothi seauton kirjoitti myös tänään vihasta. Vihan ja runon päivä?

Hanh kertoo, että hän kirjoittaa runoja, mutta kuluttaa aikaa myös salaatin ja kurkkujen kasvattamiseen. Eräs  amerikkalainen buddhalainen tiedenainen oli kerran kysynyt häneltä, että miksei hän keskittyisi vain kauniiden runojen kirjoittamiseen, eikä tuhlaisi aikaa muuhun. Silloin hän kirjoittaisi enemmän runoja.

Zenmestari vastasi hänelle: "Rakas ystävä, jos en kasvattaisi salaattia, en pystyisi kirjoittamaan sellaisia runoja kuin nyt kirjoitan." Jos et elä keskittyneesti, tietoisen läsnäolon piirissä, jos et elä sydällisesti jokaista elämäsi hetkeä, et pysty kirjoittamaan. Et voi tuottaa mitään arvokasta, mitä voit tarjota toisille.

Zenmestarin mielestä runo on muille tarjoamasi kukka. Et voi pelkästään istua kirjoittamassa tarinaa tai novellia. Sinun on tehtävä muitakin asioita. Juot teetä, laitat aamiaista, peset pyykkiä ja kastelet vihannestarhaa.

Runo valmistuu kaiken aikaa, vaikka et sitä ajattelisikaan päivällistä perheelle tehdessäsi.

Thich Nhat Hahnin mielestä on erittäin tärkeää harjoitella myötätuntoista läsnäoloa. Valaistuminen ei ole astioiden tiskaamisesta tai salaatin kasvattamisesta erillään. Harjoituksen tarkoitus on oppia sisällyttämään arjen jokaiseen hetkeen syvä tietoinen läsnäolo ja keskittyminen. Taideteos sikiää ja kehittyy juuri näissä arkipäivän hetkissä. Oivalluksesi, myötätuntosi ja kykysi kirjoittaa tavalla, joka liikuttaa toisen ihmisen sydäntä, ovat harjoituksesi puussa kukkivia kukkia. Meidän tulisi käyttää arkipäivämme jokainen hetki siihen, että annamme oivalluksen ja myötätunnon puhjeta kukkaan.

Näin Hahn kirjoittaa kirjassaan.

Hänellä on kaunis, runollinen ja toistava tyyli. Hän saattaa kertoa saman asian hieman eri sanoilla monessa eri kappaleessa. Mietin, että onko huonoa editointia. Miksi toistetaan? Mutta jotenkin hänen kirjoistaan jää rauhallinen, turvallinen olo. Ehkä toisto onkin ovela tehokeino.

Kirja kertoo siis vihan hallinnasta, mutta siinä käsitellään paljon myötätuntoista läsnäoloa. Ihmiset erkaantuvat toisistaan ja tulevat toisilleen vihaiseksi. Heitä alkaa raivostuttaa, kun kumpikaan ei kuuntele toista oikeasti.  Rakastava, myötätuntoinen läsnäolo ja toisen aito kuunteleminen on keino päästä jälleen lähelle toista.

Hahn ei neuvo purkamaan omaa vihaa ulos tai pitämään sitä sisällä piilossa. Omasta vihasta pitää pitää huolta kuin pienokaisesta. Ensimmäisessä vaiheessa vastaanotat ja tunnustat: "Rakas vihani, tiedän sinun olevan olemassa. Nyt minä otan sinut huomioon ja huolehdin sinusta hyvin." Toisessa vaiheessa paneudut katsomaan vihasi luonnetta tarkkaan nähdäksesi, kuinka se on syntynyt. Kirjassa on myös neuvoja siihen, miten vihaa ilmaistaan viisaasti ja rakkaudella. Viha, niin kuin kaikki tunteet, ovat sallittuja.

Kastelkaa rakkauden siemeniä, jotta ne kukoistaisivat! Älkää ruokkiko vihan siemeniä!

torstaina, tammikuuta 17, 2013

Runo- ja ValokuvaTorstai: liukas





Liukas

Sinusta ei saa otetta.
Vaihdat puheenaihetta niin kätevästi.

Loukkaat niin ovelasti,
että tajuan sen

vasta vuoden päästä.


*************

Lisää liukkaita runoja ja kuvia RunoTorstain sivulla ja ValokuvaTorstain sivulla.

torstaina, tammikuuta 10, 2013

RunoTorstai:13

13

viiva ja kiemura merkitsevät kolmeatoista asiaa,
kolmeatoista vuotta tai kolmeatoista vesipisaraa

Katso, taivaalla on kolmetoista lintua!

olemme sopineet että se on niin
- numeroiden kanssa se on helppoa

mutta jos sovimme
että rakastamme aina
ja  että rakkautemme on aina yhtä varmaa
kuin luku 13 on 13

teemme elämästämme vaikean



**********************

RunoTorstain 269. haaste on 13

lauantaina, tammikuuta 05, 2013

Kirja-arvio: Tulevaisuus tulee vielä



ON aamuyö.
Päässä on joku outo juttu
Ihan kuin makaisin maassa vinossa

s. 12

Useissa runokirjoissa on jokin runo tai säe, joka jää mieleen. Minulle se on tämä runo tässä runokirjassa. Tuo runo on niin totta. Samaistun. Muistan nuoruuteni. Ja kyllä se sopii myös keski-ikäiselle. Ja varmaan sitten mummonakin.

Ammattiopisto Luovin Limingan yksikön Ilmaisutaidon ryhmältä ilmestyi Tulevaisuus tulee vielä -runoteos joulukuussa 2012. Luovin sivuilla sanotaan näin: "Tulevaisuus tulee vielä -kirjassa Sylvia Kinnunen, Armi Kuusela, Janika Lehtomäki, Satu Lindgren, Sanna Lääperi, Mirka Meronen ja Janita Mustola kertovat tunteista, haaveista, eilisestä, tulevaisuudesta, pelosta, huomisesta ja arjesta, joka tuntuu joskus vaikealtakin. Teoksen taiton ja kuvat on tehnyt Luovin opiskelijatyönä Mari Tuomainen Helsingin yksiköstä."

Kirjassa on neljä osaa: 1. Arki,  2. Tietoa tulevaisuudesta, menneisyydestä ja tästä hetkestä,  3. Muistoja ja 4. Haaveet todeksi.

Runokirjan runot ovat hyviä. Ne ovat aitoja. Niihin pystyy eläytymään. Sitä muistaa kuin kaikki voi olla niin pienestä kiinni tai muistaa kuinka suuria asioita elämässä voi olla. Niin valtavia kuin meri.

Muistaa millaista oli olla nuori. Ja ne ne tunteet ole mihinkään nytkään hävinneet minultakaan, keski-ikäiseltä lukijalta.

Haaveet todeksi -osio herättää lukijassa valoisan mielen.

Kannen ja kirjan  mustavalkoisissa valokuvissa on koivu, jossa ei ole lehtiä. Mutta ihan varmasti seuraavana keväänä siihen kasvaa uusia, herkänvihreitä hiirenkorvia, uusia lehtiä, värejä, tuoksua.


KAUNIINA kesäiltana.
Taivas keltaisena loistaa,
pilvet mukaan liittyy.
Meren aallot kivikkoon lyö.

Taivas kirkas, pilvet harmaat.
Meri aaltoinen, kivikko liukas.
Kaunis kesäilta.

s. 45


perjantaina, tammikuuta 04, 2013

Blogisuositus: Vuosi vapaana runoilijana


Toivotin Facebookissa ihmisille hyvää uutta vuotta tämän runon voimalla.
Hyvää uutta vuotta teillekin bloggarit!

Vapaus... Mitä se on?

Ystäväni, liminkalainen runoilija Kaisa Halmkrona perusti uuden blogin, jossa hän kertoo millainen on hänen Vuotensa vapaana runoilijana.

Aion tiiviisti seurata hänen blogiaan. Minuakin kiinnostaisi vapaana runoilijana oleminen, mutta onko sellaista olemassakaan? Onko vapaus/vankeus harhaa? Olenko jo nyt vapaa runoilija, vaikka en olekaan?